dilluns, 1 de juny del 2009

“DONES REPUBLICANES” Un llibre de lectura obligada

L’alçament militar de 1936 en contra de la República va representar un del fets, a nivell d’Europa, més sagnants ocorreguts a la època moderna. La guerra civil que generà, va servir per posar en marxa una industria de guerra, un macabre laboratori de destrucció, criminalitat i mort com no s`havia vist mai, i que serví de camp de proves per aplicar-se a gran escala a la II Guerra Mundial.

Una vegada proclamat Franco “Caudillo de España por la gracia de Dios”, els quaranta anys de dictadura pura i dura, amb l’ajut de la Jerarquia Catòlica Romana, se va aplicar amb una duresa sinistre, tot un estat, que avui en dia es coneix com a shock post traumàtic, que afecta a les persones per a tota la vida sinó s’aplica una teràpia psicològica de llarga duració.

Aquest llibre de na Margalida Capellà, que aquests dies he acabat de llegir, m’ha impactat de manera particular. Penseu que tot són entrevistes i vivències d’unes situacions extremes que es varen donar als pobles de Mallorca. Situacions que entren de ple en el camp de l’inhumà, conductes de persones que ni les mateixes bèsties son capaces d’adoptar. Potser direu que soc un exagerat !! Nomes cal que compreu el llibre i veureu com me doneu la raó.